Buah anggur yang kita makan begitu lazat tetapi biji di buang sedangkan biji anggur mempunyai khasiat iaitu estrak biji anggur mengandungi perlindungan oligomeric proanthocyanidins OPC dalam kuantiti jelas terbukti dari sudut saintifik. Kandungan utama estrak biji anggur terdiri daripada komponen phenolic kepada mononers (taxifolin, catechis dan epicatechin) juga flonoid sejat.
Estrak biji anggur sebagai antioksida cukup kuat dapat melindungi tubuh badan manusia daripada proses penuaan dan pereputan sel, tisu dan tulang serta meningkatkan ketahanan plasma darah terhadap tekanan beroksida. Kajian saintifik menunjukkan kuasa antioksida proanthocyanidins di dalam estrak biji anggur 20 kali lebih berkuasa daripada vitamin E da 50 kali lebih berkuasa daripada vitamin C.
Fakta kandungan estrak biji anggur telah dibuktikan saintis dunia melalui kajian saintifik pelbagai benua yang kini dijadikan produk kesihatan samada jus atau kosmetik dan lain-lain produk di pasaran antarabangsa.
No comments:
Post a Comment